Het laatste nieuws

Wanneer ben je een btw-ondernemer?

Je moet alleen btw betalen als je belaste prestaties verricht. Let op. Recht op btw-aftrek bestaat enkel wanneer er als ondernemer wordt gehandeld. Maar wanneer ben je dan een btw-ondernemer?

Btw-ondernemer vanaf eerste handeling!

Btw-ondernemer ben je al als je je voorbereid op het ondernemerschap, zoals investeringen, onderzoek, advies inwinnen e.d. Voordeel is dat je de voorbelasting kunt terugvragen. Ook als je bedrijf niet van de grond komt, blijf je ondernemer en hoef je de afgetrokken voorbelasting niet terug te betalen. Je moet wel kunnen aantonen dat je van plan was ondernemer te worden (website, ondernemersplan, klantenlijst, marktonderzoek, bestellijsten e.d.).

Economische activiteiten

Een btw-ondernemer levert producten of diensten tegen een vergoeding (economische activiteiten), op regelmatige basis en vanuit een zelfstandige basis worden verricht. Ben je in loondienst dan word je dus niet als btw-ondernemers gezien.

Ook een particulier!

Als een particulier een nieuw vervoermiddel aan een koper in een ander EU-lidstaat verkoopt, wordt hij geacht ter zake van die levering als ondernemer te handelen. Ook is een particulier btw-verschuldigd bij de aankoop van een nieuw vervoermiddel van een verkoper uit een andere EU-lidstaat. Schaf jij als particulier zonnepanelen aan, dan ben je voor de levering van stroom aan het energiebedrijf btw-ondernemer. Ook een uit de hand gelopen hobby (schoonheidssalon, kunstverkoop, klussenbedrijf) kan al snel tot ondernemerschap voor de btw leiden. Ga altijd na of sprake is van btw-ondernemerschap.

Nieuwsbrief

Zipper geeft nieuws over ontwikkelingen en activiteiten van ZP Raalte. Tevens bevat het aankondigingen en interessante informatie voor zzp-ers.